Χρίστος Πετρίδης

Εργοθεραπευτής

Ο Χρίστος Πετρίδης ολοκλήρωσε με άριστα τις τετραετές σπουδές του στον κλάδο της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου το 2021.

Είναι παθιασμένος με την ανθρωποκεντρική θεραπεία, σκοπεύοντας να φέρει το κάθε άτομο στο μέγιστο επίπεδο της λειτουργικότητάς του, προάγοντας την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την ευεξία στην καθημερινή ζωή των θεραπευόμενων.

Οι παρεμβάσεις του προσεγγίζονται ολιστικά με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ του ατόμου με τα καθημερινά του έργα και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, επικοινωνεί και αναπτύσσεται.

Είναι σε θέση να δημιουργεί και να διασφαλίζει ένα ασφαλές και ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον για άτομα και οργανισμούς. Είναι εκ φύσεως θετικό και ενθουσιώδη άτομο, με ισχυρές διαπροσωπικές και οργανωτικές δεξιότητες.

Ως εκπαιδευόμενος εργοθεραπευτής στα πλαίσια της κλινικής του άσκησης, εργάστηκε στο τομέα ψυχικής υγείας σε δημόσια ψυχιατρική κλινική της Κύπρου. Επίσης εργάστηκε σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών, σε ιδρύματα επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές αναπηρίες ημι- κρατικών υπηρεσιών και σε νευρολογικές εγκαταστάσεις δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα με την επαγγελματική του πορεία έχει παρακολουθήσει ημερίδες, συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας. Στο παρελθόν σχεδίασε και παρουσίασε εργαστήρια για τη διεθνής ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών. Τέλος συμμετέχει και διοργανώνει τοπικές εθελοντικές εκδηλώσεις με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και στήριξη ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων. “H αναπηρία δεν προκαλείται εξαιτίας κάποιας βλάβης αλλά από την απουσία της προσβασιμότητας, δηλαδή, της παρεμπόδισης της πλήρης και αποτελεσματικής συμμετοχής του ανθρώπου στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους της”

Για τον Χρίστο, η αναπηρία μπορεί να ξεπεραστεί, όταν τα εμπόδια για προσβασιμότητα ξεπεραστούν και πλέον το άτομο έχει την ικανότητα να αλληλοεπιδρά στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Ειδικότητα

Εργοθεραπεία

Τι είναι η εργοθεραπεία;

Η Εργοθεραπεία είναι ένα πελατοκεντρικό επάγγελμα υγείας που ασχολείται με την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, στην οποία η θεραπεία γίνεται μέσω της θεραπευτικής χρήσης των έργων. Ο πρωταρχικός στόχος της εργοθεραπείας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκαταστήσουν το μέγιστο επίπεδο της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητάς τους, ώστε να είναι ικανοί να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής (WFOT 2012; AOTA, 2022)

Τί είναι τα έργα;

Τα έργα είναι οποιεσδήποτε δραστηριότητες κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, οι οποίες δίνουν νόημα και σκοπό στη ζωή των ανθρώπων, και που οι άνθρωποι θέλουν, πρέπει ή έχουν ανάγκη να κάνουν (WFOT, 2012).

Παραδείγματα έργων είναι:
  • Έργα Αυτοφροντίδας (σίτιση, ένδυση, ύπνος, μετακίνηση, κινητικότητα, προσωπική υγιεινή π.χ. τουαλέτα, πλύσιμο σώματος και δοντιών).
  • Έργα Παραγωγικότητας (εργασία, εκπαίδευση, ευθύνες/υποχρεώσεις π.χ. ανατροφή παιδιών και κατοικίδιων, ψώνια, πλυντήρια, προετοιμασία γεύματος, πληρωμή λογαριασμών, διαχείριση οικονομικών, διαχείριση και εξασφάλιση κατοικίας, διευθέτηση ραντεβού, φαρμακευτική αγωγή).
  • Έργα Ελεύθερου χρόνου (αναψυχή, διασκέδαση, ψυχαγωγία, κοινωνική αλληλεπίδραση, παιχνίδι, χόμπι, χαλάρωση, συμμετοχή σε ομάδες) (CAOT, 2022).
Σε ποιους απευθύνεται η Εργοθεραπεία;

Η Εργοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν οποιαδήποτε απώλεια ή έλλειψη σωματικής, αισθητηριακής, ψυχικής, γνωστικής, ή αναπτυξιακής λειτουργίας, είτε εκ γενετής, είτε αποτέλεσμα ασθένειας, ατυχήματος ή γήρανσης.

Ποιες μπορεί να είναι οι εργοθεραπευτικές παρεμβάσεις;

Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευμένου, η εργοθεραπεία μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ατομικό, ομαδικό, οικογενειακό ή/και κοινοτικό επίπεδο.

Αναλόγως της βλάβης, τις ικανότητες και τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου, οι εργοθεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν στοχεύουν:
  • Ανάπτυξη ή/και διατήρηση βασικών *δεξιοτήτων του θεραπευόμενου, απαραίτητων για εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. *Δεξιότητες: Κινητικές, Κοινωνικής αλληλεπίδρασης, Επεξεργασίας (Γνωστικοαντιληπτικές)
  • Εκπαίδευση νέων τεχνικών και στρατηγικών στον θεραπευόμενο, για την επιτυχή εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής / αλλαγή τρόπου εκτέλεσης (με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο π.χ. σε ημιπληγία, δέσιμο κορδονιών παπουτσιού με ένα χέρι).
  • Προσαρμογή και τροποποίηση περιβάλλοντος που ζει και αλληλοεπιδρά ο θεραπευόμενος με σκοπό την εξάλειψη εμποδίων και προαγωγή προσβασιμότητας και ασφάλειας. Εκπαίδευση στη χρήση προσαρμοστικών/ειδικών εξοπλισμών και υποστηρικτικής τεχνολογίας (όπως καρέκλες ντους, κατασκευή ναρθήκων, αναπηρικά αμαξίδια, εξοπλισμός για ένδυση και σίτιση)
  • Εκπαίδευση στη χρήση προσαρμοστικών/ειδικών εξοπλισμών και υποστηρικτικής τεχνολογίας (όπως καρέκλες ντους, κατασκευή ναρθήκων, αναπηρικά αμαξίδια, εξοπλισμός για ένδυση και σίτιση).
  • Εκπαίδευση και συμβουλευτική σε φροντιστές και οικογένεια.
  • Εκπαίδευση και συμβουλευτική σε προσωπικό σχολείου ή εργασίας.
  • Ανάπτυξη δομημένης, υγειούς, ισορροπημένης και παραγωγικής ρουτίνας (AOTA, 2022).
el